Jakie produkty i dania są charakterystyczne dla kuchni niemieckiej? Co Niemcy lubią jeść na śniadanie? Dowiedz się na ten temat więcej i już dziś zacznij przygotowywać seniorowi jego ulubione dania.
Poznanie nowej kuchni
Opieka nad seniorem w Niemczech wiąże się oczywiście z fizycznym zamieszkiwaniem w tym kraju. Podopieczny z pewnością doceni jeśli opiekunka osoby starszej przygotuje mu lokalną potrawę lub typowe, niemieckie śniadanie. A dla nas będzie to ciekawa lekcja kuchni i kultury innego kraju. Co zatem lubią jeść Niemcy? Bez jakich produktów ich kuchnia się nie obędzie? O tym w dzisiejszym artykule.
Kuchnia niemiecka – podstawy
Kuchnia niemiecka jest dość podobna do polskiej jednak istnieje kilka różnic. Niemcy bardzo lubią i często spożywają produkty takie jak: currywurst (kiełbasa z curry), ziemniaki, boczek, biała kiełbasa, wieprzowina, piwo, golonka i kapusta. Preferencje kulinarne różnią się w zależności od regionu. Na południu jest tłusto i kalorycznie, im bliżej Francji tym dania są lżejsze i bardziej warzywne, natomiast na północy je się więcej ryb i owoców morza.
Gwiazdą lokalnej kuchni są zdecydowanie ziemniaki które podaje się jako dodatek do dań zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wykorzystuje się je w zupach (zupa kartoflana), jako farsz do naleśników, a także przygotowuje się z nich sałatki. Na przykład słynną kartoffelsalat, czyli sałatkę ziemniaczaną z jajkami, ogórkami i boczkiem lub smażoną kiełbasą. Kolejnym, ulubionym produktem Niemców jest właśnie kiełbasa której odmian na terenie kraju mamy ponad tysiąc.
Następną rzeczą, którą warto wiedzieć, jest fakt że piwo pije się jako napój ale również używa w trakcie gotowania dań. Mieszkańcy zza naszej zachodniej granicy lubią też łączyć smak kwaśny ze słodkim stąd na przykład potrawy takie jak słynne pikantne kiełbaski w słodko- kwaśnym sosie curry. Z mięs równie często je się sznycla przygotowanego z cielęciny (sznycel po wiedeńsku). Kotlet zajmuje nawet pół talerza i podawany jest z ziemniakami, mizerią i jajkiem na wierzchu. Z kolejnych ciekawostek – Niemcy mają swoją własną wersję pizzy czyli dinnede. Ten podłużny placek zamiast pomidorów i mozzarelli ma na sobie ziemniaki, boczek i śmietanę.
Równie interesującą potrawą jest zupa z węgorza którą gotuje się na bulionie wołowym. Oprócz zupy kartoflanej na terenie Niemiec gotuje się też zupę piwną, cebulową, bawarską i krupnik z suszonymi śliwkami. Popularna jest także zapożyczona z Ukrainy soljanka, czyli ostra zupa z pokrojoną kiełbasą. Poza tym popularnym daniem jest eintopf czyli jednogarnkowa potrawa składająca się z mięsa, ziemniaków, warzyw oraz ryżu bądź kaszy. Niemcy bardzo lubią też pieczenie, na przykład sauerbraten, czyli pieczeń wołową podawaną z ciemnym sosem, czerwoną kapustą i kluskami ziemniaczanymi.
Do bardziej regionalnych dań należą kraby z Morza Północnego (Dolna Saksonia), słonina podawana z gruszkami i fasolą (okolice Hamburga) czy klopsy po królewiecku z sosem śmietanowo – kaparowym (danie brandenburskie). Niemcy lubują się również w daniach mącznych: knedlach, naleśnikach, chlebie i preclach.
Niemieckie śniadanie – co Niemcy jedzą o poranku?
Na śniadanie spożywa się tosty, wędliny, sery, jajka i białą kiełbasę ze słodką musztardą. Poza tym w ramach ciekawostki warto wiedzieć, że Niemcy do śniadaniowej kanapki niejednokrotnie dodają także kiszoną kapustę. Inna wersja śniadania to posiłek na słodko składający się z różnych rodzajów pieczywa (w tym słynnych precli) i dżemu lub konfitury. Niemcy lubią też owsianki, musli z owocami i tosty z miodem. Do tego najczęściej pije się kawę lub sok.
Niemieckie słodycze i ciasta
Popularnym, niemieckim ciastem jest strucla bożonarodzeniowa. To maślane ciasto które zawiera rodzynki, przyprawy korzenne, skórki cytrusów i rozdrobnione migdały. Kolejnym przysmakiem są placki ziemniaczane z musem jabłkowym które serwuje się na jarmarkach. Niemcy lubią również deser o nazwie dampfnudeln. Jest to ugotowana na parze duża kluska którą polewa się sosem waniliowym oraz sosem owocowym, na przykład o smaku wiśni z cynamonem.
Deserem regionu Szlezwik- Holsztyn jest kawa z rumem, bitą śmietaną i cukrem podawana ze śliwkowym tortem fryzyjskim. W okolicach Berlina je się berliner pfannkuchen czyli pączki z dżemem truskawkowym. Niemiecką klasyką jest ciasto apfelstrudel czyli podawana na ciepło strucla z jabłkami, cynamonem i rodzynkami w rumie. Niemcy lubią też tort szwarcwaldzki, suflet twarogowy, pierniczki i marcepan.
Podsumowanie
Kuchnia niemiecka jest sycąca i pożywna, ale i bardzo tłusta. Mając na względzie zdrowie seniora – jej dań nie należy serwować zbyt często. Niech będą sentymentalnym powrotem do przeszłości albo wyczekiwaną atrakcją tygodnia, jednak nie możemy tak kalorycznych dań podawać osobie starszej codziennie.
Przepisy na niemieckie dania znajdziesz w Internecie lub w książkach kucharskich które mogą znajdować się w domu seniora. Możesz również podpytać podopiecznego o to, co najbardziej lubi jeść, jakie dania pamięta z dzieciństwa i młodości albo co serwowano w jego ulubionej restauracji. Taki powrót do wspomnień będzie miłym przerywnikiem dnia, a Tobie, jako opiekunce osoby starszej, pozwoli jeszcze lepiej poznać kulturę i tradycje Niemiec.
Dowiedz się więcej o pracy opiekunki seniora oraz o tym co powinna jeść osoba starsza.
Źródła:
[1] https://akademiasmaku.pl/artykul/kuchnia-niemiecka-charakterystyka-i-przepisy,235
[2] https://dziendobry.tvn.pl/przepisy-kulinarne/kuchnia-niemiecka-najpopularniejsze-potrawy-da295602
[3] https://www.pyszne.pl/foodwiki/niemcy/