Jesień zadomowiła się już na dobre – drzewa tracą powoli liście, a dni stają się coraz chłodniejsze i krótsze. Niestety o tej porze roku wielu osób dotyka przesilenie jesienne: czyli zespół negatywnych objawów psychicznych i fizycznych, które mogą przypominać nawet depresję. Jest to szczególnie istotne dla opiekunek przebywających w Niemczech, które sprawują opiekę nad seniorami oddalone od swoich bliskich, mogących posłużyć radą. Na szczęście są sposoby, by zapobiec jesiennej chandrze – zarówno dla opiekunek, jak i ich podopiecznych.
Jaką dietę warto stosować w pracy opiekunki osób starszych?
W diecie siła! Prawidłowe odżywianie się jest najsilniejszą i najskuteczniejszą bronią w walce z „jesiennym dołkiem”. Praca w opiece wymaga dużo energii – dlatego ważne jest, by regularnie dostarczać sobie i podopiecznemu dużą dawkę węglowodanów. Ale uwaga! Węglowodany dzielą się na proste i złożone. Z tych dwóch rodzajów powinniśmy więcej uwagi poświęcać złożonym. Właśnie one stopniowo uwalniają energię, której tak nam brakuje chłodną porą, nie obciążając przy tym trzustki. Te wartościowe składniki można znaleźć w brązowym ryżu, pełnoziarnistych makaronach i płatkach owsianych. Jako przekąskę warto podjadać gorzką czekoladę, koniecznie z zawartością kakao wyższą niż 70%. Działa ona nie tylko na poprawę nastroju, ale chroni również przed działaniem wolnych rodników (czyli szkodliwych cząsteczek, które przyczyniają się do utleniania komórek).
By poprawić humor podopiecznemu, nie żałujmy mu też ryb, chleba razowego, orzechów i otrębów. Składniki te są powszechnie uznawane za naturalne leki antydepresyjne. Nie mniej ważnym składnikiem w diecie jest oczywiście woda, której w porze jesiennej niestety chce nam się pić mniej. Nie zapominajmy o tym, że nasz organizm składa się głównie z wody, a mózg nieustannie jej potrzebuje, by prawidłowo funkcjonować. Opieka nad starszymi osobami może wymagać stosowania pewnych sztuczek: jeśli senior nie przepada za smakiem wody, dodaj do niej kilka kropel cytryny – poprawia ona smak i dostarcza witaminy C, która jest bezcenna o tej chłodnej porze roku. Witamina ta hamuje namnażanie się wirusów i pomaga uchronić seniora przed chorobami. Znajduje się też ona w następujących warzywach: w kapuście, papryce, brukselce i brokułach. Dobrze jest więc dopilnować, by gościły one często na talerzu podopiecznego.
Praca opiekunki a aktywność fizyczna jesienią
Praca w opiece polega nie tylko na pomocy seniorowi, ale też na motywowaniu go do aktywności fizycznej. Naturalnym i nie mniej skutecznym sposobem na nabywanie odporności jest oczywiście ruch. W chłodne dni wiele seniorów preferuje odpoczynek bierny – przeglądanie gazety lub oglądanie telewizji pod ciepłym kocykiem. W ten sposób oczywiście też można się relaksować, ale czy taka forma odprężenia nie byłaby bardziej satysfakcjonująca po spacerze? Zachęcaj seniora do regularnej aktywności – organizuj codziennie krótki spacer po ogrodzie lub do pobliskiego parku. Z pewnością wpłynie to pozytywnie na jego odporność, a co za tym idzie, będzie mniej podatny na choroby.
Oczywiście w interesie opiekunki osób starszych jest zadbanie o to, by seniorowi było ciepło. Należy mieć na względzie, że u seniorów krew krąży wolniej, więc jest im zawsze trochę zimniej niż młodszym osobom. Przed wyjściem na spacer dobrze jest zaopatrzyć podopiecznego w ubranie „na cebulkę” tak, by w razie potrzeby można było zdjąć którąś część garderoby. Staraj się unikać odzieży bawełnianej: wchłania ona szybko pot, po czym staje się zimna i nieprzyjemna. Lepszym rozwiązaniem będzie bielizna termoaktywna z wełny. Na ową bieliznę nałóż sweter i spodnie, następnie puchową kurtkę, najlepiej sięgającą za plecy i oczywiste dodatki: czapkę i szalik. Zadbaj, by ubrania nie były zbyt ciasne, by nie powodowały ograniczenia ruchów podopiecznego.
Po powrocie z chłodnego podwórka warto podać seniorowi i samej sobie coś rozgrzewającego: idealnym daniem będzie zupa -krem z dyni. To lekkostrawne warzywo w ponad 90% składa się z wody, więc przy okazji nawadnia nasz organizm. Poza tym dynia jest niskokaloryczna i zawiera dużo witamin i minerałów, między innymi witaminy C i beta-karotenu. By urozmaicić nieco dietę dyniową, można z niej również przyrządzić placki lub pieczoną w piekarniku.
Warto mieć też na względzie, że niemieccy seniorzy uwielbiają wręcz dania jednogarnkowe. Można więc w porze jesiennej częściej przygotowywać potrawy jak: gulasz, łazanki lub leczo. Innym pomysłem są pieczone i duszone mięsa z warzywami. Zaletą takich dań jest nie tylko ich prozdrowotny wpływ , lecz także wygoda przygotowania. Posiłki tego typu można przygotować w większych porcjach -które starczą na kilka dni.
Opieka nad osobami starszymi jesienną porą
Praca jako opiekunka w Niemczech nie należy do najłatwiejszych zajęć, a jesienna chandra oraz choroby mogą tylko utrudniać wykonywanie tego zawodu. Jednak stosowanie się do wymienionych powyżej porad może to zmienić. Dbanie o zróżnicowaną i bogatą w witaminy dietę, o ciepły ubiór oraz aktywność fizyczną z pewnością pomogą zniwelować negatywne skutki przesilenia jesiennego. Tym bardziej, że można te trzy proste zasady łączyć: razem z seniorem możesz się wybrać na spacer do sklepu warzywnego, by nabyć tam kilka produktów na rozgrzewający obiad. Jako opiekunka możesz towarzyszyć seniorowi w oglądaniu telewizji, siedząc w tym samym czasie pod ciepłym kocem i pijąc rozgrzewającą herbatę. Warto jest więc mieć te porady na uwadze każdego dnia.